Gallien

Historia / Permalink / 0

Caesar blev mördad av sina egna år 44 före kristus, det skedde på höjden av hans storhetstid. Denna storhet och makt hade han bland annat skaffat sig genom att erövra bland annat Gallien det som idag är Frankrike och delar av Tyskland. Belgien fick även de se sig besegrade av denna stora härförare. Förutom de monument som har byggts av romarna och senare resta monument över historien så finns det mesta av vårt minne av dessa händelser i den kulturella världen. Shakespeare skrev i en av sina pjäser om mordet och lade även till en del saker som kanske inte riktigt skulle räknas som vetenskapliga men ändå, ”även du min Brutus” kan inte återfinns i några källor, men likväl har det gett oss något att komma ihåg.
Andra välkända populär kulturella verk som bygger på Caesar och hans gärningar är ju serierna med Asterix och Obelix. Dessa galler som med hjälp av en trolldryck står emot Caesars legioner och ger honom mycket huvudbry. Dessa seriealbum har även på senare år filmat, om resultatet blivit bra går jag inte in på.

 
Julius Caesar har porträtterats i flera filmer och TV-serier. Ett av de mest kända exemplen är filmen “Julius Caesar” från 1953, där Marlon Brando spelade huvudrollen. Även TV-serier som “Rome” och “Spartacus” har inkluderat honom som en central karaktär. Julius Caesar har även dykt upp i sångtexter och musikstycken. Band som Iron Maiden och ABBA har refererat till honom i sina låtar.

Men även hans motståndare fick sina monument resta över sig. Här ett som föreställer Vercingetorix.

 
"Vercingetorix-monumentet är en staty som är tillägnad den galliska hövdingen Vercingetorix, som besegrades av Julius Caesar under de galliska krigen. Statyn designades av Aimé Millet och uppfördes 1865. Den är klassificerad som ett monument historique. Napoleon III beställde statyn från skulptören Aimé Millet och den installerades på Mont Auxois nära Alise-Sainte-Reine i Côte-d’Or-regionen i östra Frankrike. Platsen ansågs vara Alesias plats. Arkitekten för minnesmärket var Eugène Viollet-le-Duc". (Wikipedia)
Till top