Många var först

Historia / Permalink / 0

Som jag skrev i mitt förra inlägg så var Julius Caesar i Egypten och förutom att kriga och smidda politiska planer så måste han väl även ha besökt de underverk som finns där, Pyramiderna och fyrtornet i Alexandria. Troligen även tittat på Alexander den stores grav.

 

 

” Till gravkomplexet vallfärdade under antiken vanliga medborgare, utlänningar, furstar och kungar för att visa sin vördnad för Alexander. Julius Caesar som beundrade Alexander kom dit, liksom Octavianus. Den siste kejsaren som besökte graven var Caracalla år 215” .

Vad han tänkte och tyckte har jag ingen aning om men troligen var han väl som många av oss andra. Lite imponerad över dessa mäktiga byggnader. Sen var väl inte Rom utan egna byggnader av olika slag. Nu ska Julius Ceasar ha skrivit memoarer och de finns även utgivna på svenska , och om någon har tid över så finns det intressanta saker att läsa, kanske kan där finnas en reflektion om besöken vid ovan nämnda byggnader.

Att Caesar sedan blir mördande av sina egna eftersom de ansåg att han hade fått för mycket makt kanske inte är så förvånande. Makt korrumperar och det är svårt att tänka sig att detta inte skulle gälla Caesar. Men likväl var nu Egypten en Romersk provins efter det sista slaget år 30 före kristus och en lång svit av grekiska härskare var bruten. Romarna hade dessutom inte samma respekt för den egyptiska kulturen som grekerna hade haft, dessutom bosatte sig ingen av de Romerska härskarna i Egypten utan det blev en provins som styrdes av Romare från Rom.

 

 

 När det gäller religion i detta område så finns det nu minst fyra religioner. Den gamla egyptiska med sina många gudar och den levande guden Farao. Den romerska religionen och den grekiska. I detta finns även den Judiska. Sannolikt fanns det många fler men dessa fyra blir de intressanta i denna text.

En intressant aspekt är att vi idag bara har troende kvar inom den Judiska religioner av de som nämnts ovan. Den religion som ännu inte dykt upp på scenen är kristendom.

Romarriket hade erövrat Jerusalem år 63 före Kristus. Därmed var den judiska nationen under ockupation igen och som vid många tillfällen när en grupp blir utsatt så samlas man kring något som förenar och ofta har det visat sig att religionen är en sådan samlande faktor.

Det förekom många uppror mot den romarnas ockupation men upproren slogs ner brutalt av romarna. Det som kan vara intressant är att judendomen som religion väckte ett visst intresse i romarriket och man beräknar att omkring år 0 så fanns omkring fem miljoner människor som räknade sig till judendomen. ”Många var bönder, hantverkare och yrkessoldater. Men bland de omvända märktes även framstående ämbetsmän och kvinnor i hög samhällsställning” .

Om vi sparar Jesus födelse till senare inlägg så kan vi istället hoppa fram till år 70 då hade judarna genomfört ett uppror som ledde till att den romerska kejsaren Titus erövrade Jerusalem och förstörde det andra judiska templet. Men samtidigt var den kristna religionen på framväxt.

 

 

 

 På bilden kan vi se hur romarna plundrar Jerusalem och vid hemkomsten till Rom visar upp de olika föremålen. I denna relief kan man se den sjuarmade ljusstaken. Så när man reser till Rom kan man ännu idag se spår från denna tragiska händelse.

Nästa stora uppror sker åren 132 – 134 och efter det förbjöds Judarna att bosätta sig i Jerusalem. I samband med detta gav Romarna området namnet Syria Palaestina eller enbart Palestina .