Byggnader från förr
Staden Alexandria som grundades av Alexander den store. Som jag tidigare skrivit om så låg och ligger det berömda biblioteket där. Att samla al värdens kunskap var ju inte direkt ett blygsamt uppdrag men man tog det seriöst. Att redan romarna kommer dit och sätter eld på biblioteket några gånger gör ju inte saken bättre. Att romarna inte hade samma syn på det skriven ordet som Grekerna var ju uppenbart. Hur som helst så hamnar drottning Kleopatra på tronen med hjälp av den romerska härföraren Julius Caesar. De fick även en son ihop som hette Casarion, men följer man då regentlängden blir det Ptolemaios XV Caesar. Hur det nu än var med faderskapet så förnekade inte Julius Caesar att han var far. Sen har det spekulerats en hel del om det stämmer eller inte. Tanken var ju att sonen skulle ta över efter Kleopatra som regent över Egypten. Nu har ju historien inte varit nådig mot denna familj. Caesar blir mördad av sina romerska senatorer, bland den idag mest kända, Brutus. Mamma Kleopatra hamnar mitt i maktstriden om vem som ska ta över som härskare över Romarriket och hon satsar på fel man, därmed blir de strider även i Egypten och sonen dräps. Kleopatra blev den sista av de härskaren av ptolemeisk släkten. Hon tog sitt liv och enligt legenden genom att låta en giftorm bita henne.

” Invånarna i Alexandria var mycket stolta över sitt fyrtorn. Efter pyramiderna var det sin tids högsta byggnadsverk. Det var Egyptens makedoniske härskare Ptolemaios I som beordrade dess uppförande, och arkitekten Sostratus från Knidos som konstruerade det. Konstruktionen var stabil. Fyrtornet på Faros var uppbyggt av vita fyrkantiga stenblock, och smalnade av mot toppen. Inuti fanns en fackverkskonstruktion, som gjorde att tornet skulle kunna stå emot de svåraste stormar.

Men man hade inte räknat med jordskalv. Flera sådana drabbade Alexandria och fyren under åren 796–1323. Till slut låg fyrtornet på Faros i ruiner. År 1480 försvann även kvarvarande rester, när sultanen av Egypten använde dessa för att bygga fästningen Qaitbay, som fortfarande ligger på ön Faros. Arkeologer har på senare tid funnit rester av fyrtornet på havsbottnen. Undervattensområdet är nu ett reservat”[1]

[1] https://historiskamedia.se/artiklar/fyrtornet-pa-faros/ (2024-07-17)